Mixed Martial Arts

MMA

“Mixed martial arts” (MMA) is een multidisciplinaire vechtsport waarin men technieken kan combineren uit andere krijgskunsten zoals worstelen, judo, karate, kungfu, kickboksen, thaiboksen, boksen en (Braziliaans) jiujitsu. Kampers vechten zowel rechtstaand (stand-up), in de clinch (grappling) als op de grond (ground game) in een afgesloten arena. Meestal vecht men in 3 rondes van vijf minuten, maar dit kan variëren. De scheidsrechter ziet toe op het eerlijke verloop van de wedstrijd en je kan winnen door KO, TKO, opgave or beslissing van de jury

MMA is momenteel een van de meest populaire wedstrijd vechtsporten ter wereld en het aantal enthousiaste beoefenaars groeit jaar na jaar. In onze club trainen wij voornamelijk het staand vechten (stand-up). Dit betekent stoten, trappen, clinchen, “dirty boxing”, worpen en takedowns. In het komend seizoen besteden we wel steeds meer aandacht aan het grondgevecht

De lessen zijn toegankelijk voor mannen en vrouwen, vanaf 14 jaar.

Op de trainingen werken wij allemaal samen met respect voor mekaar, ongeacht leeftijd, geslacht, conditie-niveau of ervaring.

Hier een voorbeeld van een van onze trainingsdrills:

Belangrijke informatie:

Gedragsregels:

In onze club gelden bepaalde regels die iedereen moet volgen. Deze zijn er om de veiligheid te garanderen en de trainingen constructief te laten verlopen. Het niet respecteren ervan kan aanleiding geven tot schorsing of permanente uitsluiting.

  • Er is geen plaats voor macho gedrag of zinloze agressie. Tijdens de training heb je meer dan genoeg de kans om je energie kwijt te spelen, maar dit mag niet ten koste van de andere leden gaan. Fair-play is de standaard en het moet voor iedereen aangenaam trainen blijven.
  • Je bent zelf verantwoordelijk voor je technieken. Het is niet de schuld van de andere persoon als jij ongecontroleerd uithaalt en hem hard raakt. Jouw techniek, jouw verantwoordelijkheid.
  • Luister naar de trainer. De trainer zorgt ervoor dat alles goed verloopt. Hij geeft aan wat je moet doen, wanneer je moet beginnen met oefenen en wanneer je moet stoppen. Hierover is geen discussie mogelijk en alle leden worden verondersteld dit te respecteren. Op die manier vermijden we ongelukken en kan elke training goed vooruitgaan.
  • Op de trainingen is er geen ruimte voor politiek, godsdienst of activisme. We zijn een sportclub en de trainingen zijn er enkel om onze sport te beoefenen.

Pedagogische aanpak:

  • Structuur. De trainingen zijn als volgt gestructureerd: opwarming – drills – techniek –sparring/pads/bokszak – afkoelen/stretching. Bij gelegenheid zijn er ook speciale trainingen waar we meer in de diepte werken en een bepaald onderwerp uitgebreid trainen.
  • Lesplan. We werken met een specifiek lesplan per seizoen: de eerste maanden leggen we een basis en daarna werken we verder aan bepaalde technieken en vaardigheden. Naar hei einde van het seizoen toe brengen we verschillende elementen samen om de opgebouwde kennis te integreren in het geheel
  • Drills. Er zijn meerdere basis en gevorderde drills die de fundamenten vormen van onze trainingen. Door ze op de juiste manier te trainen en te herhalen leer je zeer snel technieken, vaardigheden en goede gewoontes zonder erover na te denken. Alles moet volledig automatisch gebeuren zodat je meer tijd en energie in strategie en tactiek kan steken. Drills helpen dit doel te bereiken.

 

Regels voor het sparren:

  • Pas je aan aan je trainingspartner. Iedereen spart met iedereen, er is geen voorkeursbehandeling. Als je met een partner spart die 10 of 20 Kg minder weegt, niet zo sterk is of veel minder ervaring heeft, dan pas je je hieraan aan: doe het wat rustiger aan, gebruik minder snelheid en kracht, enz. Zo vermijden we ongelukken en is de sparringsessie voor jouw partner ook constructief. Voor jou is de uitdaging dan om op techniek te werken, jouw timing te verbeteren of op andere manieren dan met kracht en snelheid te “winnen”. Dan leer jij ook en hebben beide partijen voordeel aan de sessie.
  • Communicatie. Je mag op elk moment aangeven dat de intensiteit te hoog ligt. Jouw partner moet dit dan respecteren en het rustiger aandoen. Indien hij na een tijdje opnieuw te veel opgaat in het moment, dan herhaal je jouw vraag of haal je de trainer erbij. Dit werkt echter in twee richtingen: als jouw partner aangeeft dat jij te hard werkt, dan moet je onmiddellijk jouw niveau aanpassen. Het is verboden om sparringsessies te laten escaleren door altijd harder en harder te werken. Wie met slechte bedoelingen spart zal geschorst of permanent uitgesloten worden.
  • Geen knock outs zoeken. Volle kracht sparren doen we zeer weinig. Sparring is geen wedstrijd. Het doel is niet je partner te verslaan maar om allebei te leren en ervaring op te doen. Het mag er stevig aan toe gaan en je mag je technieken snel uitvoeren, maar een KO is niet het doel. Full-power doen we enkel op de pads en stootkussens.
  • Niet met opzet kwetsuren veroorzaken. Er zijn vaak momenten tijdens een sparringsessie waar je je partner hard kan raken: hij laat zijn dekking even zakken, hij is te traag in het terugtrekken van een techniek, enz. Dit zijn uitstekende momenten om iemand vol te raken omdat hij zich dan moeilijk kan verdedigen, maar het risico op kwetsuren is dan ook bijzonder groot. Op training wordt er van iedereen verwacht dit te vermijden (jouw techniek, jouw verantwoordelijkheid.) Je mag dan gerust contact maken met jouw techniek, maar met voldoende controle zodat jouw partner wel voelt dat hij “open” stond, maar zonder hem te kwetsen. De keerzijde van de medaille is dat jouw partner dit niet mag misbruiken. Hij mag jouw techniek niet negeren (wat hij dan enkel kan omdat jij niet hard uithaalt) om jou vol te raken. Fair-play is de standaard voor iedereen, altijd.
  • Wie de regels niet kan volgen mag niet sparren. Daarenboven, wie zich herhaaldelijk niet aan de regels kan houden zal de club moeten verlaten. Duidelijk genoeg…