Tai Chi Chuan

Tai Chi Chuan is een Chinese krijgskunst die vaak “zacht” of “intern” wordt genoemd. Dit betekent dat de beoefenaars ervan brute kracht proberen te vermijden en streven naar een geraffineerde techniek. Ze leggen ook de nadruk op zachte vloeiende bewegingen. Als je de meeste mensen vraagt wat Tai Chi Chuan is, dan beschrijven ze meestal een groep oudere mensen die in een park een soort vertraagde dans doen. Hoewel dit soort oefeningen een integraal deel van deze krijgskunst zijn, is er echter nog veel meer. Het traditionele Tai Chi Chuan bestaat uit vijf onderdelen:

Handvorm
Dit is het meeste gekende onderdeel. Het is een reeks van mekaar opvolgende, vloeiende, continue bewegingen die zeer traag uitgevoerd worden. Een meerderheid van de beoefenaars is vooral hierop uit omwille van de gezondheids voordelen: anti-stress training, fysieke ontspanning, lenigheid, verbeterde ademhaling en een licht conditionerend effect. De martiale kant hiervan ligt in de sterk verbeterde coördinatie, het evenwicht en concentratievermogen.

Basis versie korte vorm:

Standaard versie korte vorm:

Pushing Hands
Pushing Hands is een reeks van verschillende oefeningen met partner. Ze leren je hoe je iemands evenwicht kan verbreken en zijn bewegingen aanvoelen. Het wordt beschouwd als de verbinding tussen de handvorm en de zelfverdediging.

Zelfverdediging
Dit is een geheel van specifieke technieken die we gebruiken om ons te beschermen tegen agressie. Voor het grootste deel kan je ze terugvinden in de handvorm. De nadruk ligt vooral op ontwijken en verplaatsen terwijl we vermijden tegen de kracht van de aanvaller in te gaan. Wanneer we een tegenaanval doen, gebruiken wij heel het lichaam als een gecoördineerd geheel.

tai chi chuan grimbergen zelfverdediging

Nei Kung
Nei Kung betekent “Interne Kracht” en is een reeks van 24 oefeningen. Deze zijn bedoeld om kracht, energie, uithouding en concentratie te bevorderen. Ze hebben een conditionerend maar tevens therapeutisch effect, alsook zelfverdedigingstoepassingen.

Wapens
De drie wapens van Tai Chi Chuan zijn het gebogen zwaard, het recht zwaard en de speer. We trainen niet alleen de vorm voor elk wapen maar ook de praktische toepassingen ervan.

Speer techniek

In onze school zijn alle vijf onderdelen even belangrijk. Wij zijn van mening dat, door deze als een geheel te beoefenen, men een beter resultaat krijgt dan door op slechts één of twee onderdelen te focussen. Daardoor benadrukken wij de praktische en martiale kant sterker dan de meeste Tai Chi Chuan scholen.

 

Belangrijke informatie:

Gedragsregels:

In onze club gelden bepaalde regels die iedereen moet volgen. Deze zijn er om de veiligheid te garanderen en de trainingen constructief te laten verlopen. Het niet respecteren ervan kan aanleiding geven tot schorsing of permanente uitsluiting.

  • Er is geen plaats voor macho gedrag of zinloze agressie. Wij beoefenen Tai Chi Chuan als krijgskunst, hetgeen zelfverdedigingstechnieken inhoudt. Dit betekent niet dat zomaar alles kan of mag. We gaan ervan uit dat je steeds jezelf onder controle kan houden en de trainingspartners correct behandelt.
  • Je bent zelf verantwoordelijk voor je technieken. Het is niet de schuld van de andere persoon als jij ongecontroleerd uithaalt en hem hard raakt. Jouw techniek, jouw verantwoordelijkheid.
  • Luister naar de trainer. De trainer zorgt ervoor dat alles goed verloopt. Hij geeft aan wat je moet doen, wanneer je moet beginnen met oefenen en wanneer je moet stoppen. Hierover is geen discussie mogelijk en alle leden worden verondersteld dit te respecteren. Op die manier vermijden we ongelukken en kan elke training goed vooruitgaan.
  • Wapens zijn inherent gevaarlijk. We trainen met sabel, zwaard en speer. Zelfs oefenwapens kunnen zware verwondingen veroorzaken. Daarom dient iedereen de veiligheidsrichtlijnen te volgen en niet te “spelen” tijdens de wapentraining.
  • Op de trainingen is er geen ruimte voor politiek, godsdienst of activisme. We zijn een sportclub en de trainingen zijn er enkel om onze sport te beoefenen. Iedereen laat zijn persoonlijke bagage achter aan de deur.
  • Wie de regels niet volgt kan niet blijven. Wie zich herhaaldelijk niet aan de regels kan houden zal de club moeten verlaten.